Gemiste kansen op de Gran Sasso: Davide Bais triomfeert, maar favorieten blijven achter

Op vrijdag 12 mei 2023 vond de 7e etappe van de Giro d’Italia plaats, een bergrit van Capua naar Gran Sasso d’Italia. De rit beloofde een spectaculaire strijd op de bergachtige wegen van Italië te worden, maar de verwachtingen werden uiteindelijk niet waargemaakt. Davide Bais van het Eolo-Kometa team wist te ontsnappen uit het peloton en behaalde zijn eerste professionele overwinning.

Het verloop van de etappe:

De 218 kilometer lange etappe begon met een vroege ontsnapping van een kwartet renners, waaronder Simone Petilli, Davide Bais en Karel Vacek. Het peloton gaf hen echter veel ruimte en de voorsprong van de kopgroep groeide snel tot meer dan 12 minuten. Omdat de koplopers geen sterke klimmers waren, werd verwacht dat het peloton hen op de slotklim zou inhalen.

Tot ieders verrassing had het peloton echter geen interesse in een achtervolging. DSM, het team van rozetruidrager Andreas Leknessund, leek zich alleen te richten op het behouden van de roze trui en liet de koplopers begaan. Dit resulteerde in een beloning voor de dappere vluchters, waarbij Davide Bais uiteindelijk de sterkste was en zijn eerste professionele overwinning behaalde.

Teleurstelling en gemiste kansen:

Hoewel Davide Bais en de kopgroep hun moment in de schijnwerpers hadden, was er een gevoel van teleurstelling in het peloton. Slechts drie renners waagden zich aan een ontsnapping, terwijl veel andere renners in het peloton de kans om aan te vallen lieten liggen. Dit gebrek aan initiatief zorgde voor een gebrek aan actie en spanning in de rit.

De apathie van het peloton werd nog versterkt door de tegenwind en de koude weersomstandigheden. Het leek alsof de renners zich al in de slotweek van de Giro bevonden en verlamd waren door vermoeidheid. De kans om tijd goed te maken op de concurrentie werd niet benut, wat als een gemiste kans werd beschouwd.

Davide Bais en de toekomst van Eolo-Kometa:

Voor Davide Bais was deze overwinning een mijlpaal in zijn carrière. Als een ervaren aanvaller had hij vaak tevergeefs geprobeerd om uit het peloton te ontsnappen, maar deze keer lukte het hem wel. Met deze zege vestigde hij zich als de nieuwe bergkoning van de Giro d’Italia.

De overwinning van Davide Bais was ook een opsteker voor zijn team, Eolo-Kometa en eigenaar Alberto Contador. Als een wildcardploeg hebben ze laten zien dat ze kunnen concurreren met de grote teams en prestigieuze overwinningen kunnen behalen. Met Lorenzo Fortunato die vorig jaar de bergetappe op de Zoncolan won en nu Davide Bais met zijn overwinning op de Gran Sasso, hebben ze bewezen dat ze een geduchte concurrent zijn in de bergen.

De teleurstellende prestatie van de favorieten:

Een opvallend aspect van de 7e etappe was het gebrek aan actie van de favorieten in het peloton. Met renners als Remco Evenepoel, Primoz Roglic en Thibaut Pinot had men verwacht dat zij de leiding zouden nemen en de strijd met elkaar zouden aangaan. Echter, zij kozen ervoor om zich te sparen en namen geen initiatief om de kopgroep bij te halen.

De redenen voor deze passieve benadering kunnen divers zijn. Het kan te maken hebben met het feit dat het nog vroeg in de Giro is en de favorieten hun krachten willen sparen voor de zwaardere bergetappes die nog komen. Daarnaast kan de vermoeidheid van de voorgaande etappes en de weersomstandigheden een rol hebben gespeeld in hun terughoudendheid om aan te vallen.

Toekomstige uitdagingen in de Giro:

Met de teleurstellende bergetappe naar Gran Sasso achter de rug, kijken de renners nu uit naar de komende etappes. Het parcours belooft meer uitdagingen met stevige beklimmingen. Dit zou meer spektakel moeten bieden en hopelijk de renners aansporen tot actie.

Het is nu aan de favorieten om te laten zien wat ze waard zijn. Ze moeten de teleurstelling van de afgelopen etappe achter zich laten en zich focussen op de komende uitdagingen. De strijd om het roze is nog niet beslist en er liggen nog volop kansen voor renners om tijd goed te maken en hun positie in het klassement te verbeteren.

Conclusie:

De 7e etappe van de Giro d’Italia naar Gran Sasso d’Italia voldeed niet aan de verwachtingen van een spektakelrijke bergetappe. Davide Bais van Eolo-Kometa wist te profiteren van het gebrek aan initiatief in het peloton en behaalde zijn eerste professionele overwinning. De favorieten kozen ervoor om zich te sparen en namen geen actie om de kopgroep bij te halen, wat resulteerde in een teleurstellende etappe.

Met nog veel etappes te gaan in de Giro, is het nu aan de renners om zich te richten op de uitdagingen die voor hen liggen. Het klassement kan nog steeds veranderen en er is nog volop kans op spektakel in de komende etappes.