Geschiedenis van de Giro d'italia

Ontdek de rijke geschiedenis van de Giro d'Italia: van de eerste editie in 1909 tot de moderne spektakels van nu. Leer meer over de bijzondere momenten, legendarische renners en historische parcoursen die deze iconische wielerwedstrijd hebben gevormd.

De Giro d’Italia is de jaarlijkse wielerronde door Italië. De Giro d’Italia is in Nederland ook wel bekend onder de naam Ronde van Italië. Het is een Italiaanse wielerwedstrijd die meestal 23 dagen duurt en waarin de wielrenners 21 etappes fietsen. De Giro d’Italia is op het gebied van wielrennen het hoogtepunt in Italië samen met het wielermonument Milaan – Sanremo. De leider en de uiteindelijke winnaar van de Giro d’Italia is drager van de roze trui. De Giro d’ Italia is de nummer 2 wielerwedstrijd in de wereld na de Tour de France. De Giro d’Italia start elk jaar vanuit een andere plaats. In 2023 wordt de Giro weer traditioneel verreden in mei. Bekijk hier de route van de Giro 2023. In 2020 is de Giro vanwege Corona uitgesteld naar Oktober en startte toen in Sicilië. Na de Tour de France gaat de meeste aandacht uit naar de ronde van Italië. In Nederland leeft de Giro d’ Italia ook iets minder dan de Tour de France, eigenlijk onterecht want het is een prachtige wedstrijd! In Nederland is de Giro d’ Italia dagelijks te volgen via NOS studio sport en ook radio 1 schenkt er veel aandacht aan. De Giro Italia is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Dit komt o.a. door de girostart in Amsterdam van 2010, Apeldoorn in 2016 en de successen van Nederlandse renners.

Overzicht girowinnaars

Historie Giro d’Italia

In 1909 is de Giro Italia voor het eerst verreden. Op initiatief van de Gazetta dello Sport werd deze tegenhanger van de Tour de France in het leven geroepen. De Gazetta deed dit tevens als tegenzet tegen een andere grote krant in Italië. De Corriere della Sera organiseerde een autorace door Italië. De Gazetta wilde ook een groot sportevenement aan zich binden: dat is gelukt! Nog steeds is de Gazetta dello sport nauw betrokken bij de organisatie van de Giro d’Italia. Het eerste jaar vertrok de Giro vanuit Milaan en dit is jarenlang zo gebleven. De Gazetta dello Sport was gevestigd in Milaan en daarom was het vertrek van de Giro ieder jaar in Milaan. Vanaf 1960 wordt er gevarieerd met de vertrek en finishplaats van de Giro. Zo is de Giro in 2010 vanuit Amsterdam vertrokken. De Giro d’Italia zal in 2016 vanuit Nederland vertrekken. In 2016 zijn er 3 etappes in Nederland: een proloog in Apeldoorn en 2 etappes waarbij Nijmegen en Arnhem worden aangedaan. De Giro d’Italia is in de wielerwereld een van de meest felbegeerde wedstrijden. Met name Italiaanse renners zijn er op gebrand tijdens deze drie weken in mei scoren. Voor kleine ploegen als Androni of Farnese Vini is het seizoen bij het ontvangen van een wildcard al zo goed als geslaagd. Voor klassementsrenners biedt de Giro een uitgelezen kans om zich in de kijker te rijden. De concurrentie is normaliter minder dan in de sterk bezette Tour.

Historie Giro d’Italia

De Giro d’Italia kent een rijke historie. De wedstrijd is vooral populair bij Italiaanse renners en ploegen, wat duidelijk terug te zien is in de erelijst. Een goede prestatie in de Giro heeft voor de Italianen meer waardedan een ritzege of een ereplaats in de Tour de France. De eerste Giro dateert van 1909. In acht etappes moest er 2448 kilometerworden overbrugd. De Italiaan Luigi Ganna werd de eerste winnaar van het eindklassement. De eerste roze trui werd in 1931 geïntroduceerd. Learco Guerra was de eerstedrager van de maglia rosa. Twee jaar later wordt het bergklassement ingevoerd en vanaf 1966 is er ook een puntenklassement. In 1976 introduceerde men de witte trui voor het jongerenklassement. In 1994 werd deze afgeschaft, om in 2007 na een afwezigheid van 12 jaar glorieus terug te keren.

Nederlandse Winnaars Giro d’Italia

In 2017 had de Giro d’Italia voor het eerst een Nederlandse winnaar: Tom Dumoulin. Daarnaast is er een rijke historie aan Nederlandse wielrenners die deelnamen aan de Ronde van Italië. Johan van der Velde won eind jaren ’80 drie maal de puntentrui. Erik Breukink (ex ploegleider van de Rabobank ploeg) behaalde dezelfde periode faam door enkele dagen in de roze trui te rijden en de historische bergetapppe over een besneeuwde Gavia te winnen. Bent u benieuwd naar alle Nederlandse ritzeges in de Giro? Bekijk een mooi overzicht op deze pagina.

Puntenklassement
1985: Johan van der Velde
1987: Johan van der Velde
1988: Johan van der Velde