Giro d’Italia 2017

In 2017 wordt de 100e editie van de Giro d’Italia verreden. De Giro d’Italia 2017 start op 5 mei 2017 en de finish is op 28 mei 2017. De start van de Giro is dit jaar op Sardinië en de finish is traditiegetrouw in Milaan. De eerste drie dagen van de Giro blijft het peloton op Sardinië alvorens de oversteek te maken naar Sicilië. De volledige route van de Giro 2017 blijft binnen de landsgrenzen van Italie. De Italiaan Vincenzo Nibali zal zijn uiterste best doen om de roze trui van 2016 te verdedigen. Het is dit jaar een speciale editie van de Giro d’Italia! De Ronde van Italië wordt namelijk voor de honderdste keer verreden in 2017. Het belooft een prachtige editie te worden, wanneer we het parcours beter bekijken. In de eerste twee weken van de Giro 2017 doen de renners onder meer Sicilië en Sardinië aan, waarna men zich steeds verder naar het noordelijke deel van het vasteland van Italië zal begeven. Een van de hoogtepunten van deze editie van de Ronde van Italië zal de dubbele beklimming van de Stelvio zijn.

Voor Nederlanders kan deze Giro d’Italia meer dan het volgen waard zijn, nu Tom Dumoulin heeft aangegeven voor het klassement te willen rijden. Tijdens de Ronde van Italië in 2016 wist hij de roze trui ook al een aantal dagen vast te houden, maar moest hij deze in de bergen uiteindelijk overlaten aan andere klassementsrenners. Hoe gaat het hem dit jaar af in de Giro d’Italia? Het feit dat de ronde wordt afgesloten met een tijdrit kan in ieder geval in zijn voordeel zijn.

ROUTE GIRO ITALIA 2017

De honderdste editie van de Giro d’Italia begint met enkele etappes over twee Italiaanse eilanden: Sicilië en Sardinië. Het is niet voor het eerst dat route van de Ronde van Italië deze eilanden bezoekt, dit gebeurde ook in verschillende voorgaande edities van de Giro 2017. Het spektakel in de bergen hoeft hier echter nog niet verwacht te worden, al zal er ook op deze eilanden een aantal keer geklommen moeten worden. De etappes op Sicilië en Sardinië bieden echter wel kansen voor de sprinters in het peloton, die vanaf het einde van de tweede week geen kansen meer zullen krijgen om voor een etappeoverwinning te gaan. Welke sprinters zijn vanaf het begin scherp en beschikken over de juiste benen om hier te winnen?

Tip: bekijk zeker het parcours van de 4e etappe van deze editie van de Giro d’Italia eens! Tijdens de vierde etappe rijden de renners naar de Elba, waarbij de finish op een hoogte van 1.892 meter ligt.

EERSTE TIJDRIT IN DE TWEEDE WEEK

Aan het begin van de tweede week, tijdens de 10e etappe, zal er voor het eerst een individuele tijdrit worden afgewerkt door de renners. In tegenstelling tot de vlakke individuele tijdrit op de slotdag van de honderdste editie van de Giro d’Italia gaat het vandaag meer bergop. Dit betekent dat er vandaag verschillen kunnen ontstaan in het klassement. Renners die veel tijd verliezen op deze route hoeven zich echter nog geen zorgen te maken na deze tiende etappe. Zij krijgen nog een lange week met heel wat interessante en loodzware bergetappes om de schade te beperken.

Onderschat echter ook de vlakke slotetappe van de Giro 2017 niet! Zeker voor een renner als Tom Dumoulin kan deze slotetappe een kans zijn om nog iets aan zijn positionering in het klassement te doen. Door het vlakke en technische parcours kunnen tijdrijders hier goed uit de voeten, waar Dumoulin natuurlijk een goed voorbeeld van is!

KLIMMEN TIJDENS DE DERDE WEEK

In de derde week van deze editie van de Giro d’Italia gaat het peloton echt de bergen in, met vijf loodzware bergetappes die elkaar opvolgen na de derde rustdag. Zeker de etappes op dinsdag 23 mei en woensdag 24 mei zullen voor het nodige spektakel zorgen en het klassement volledig op z’n kop zetten. Welke klassementsrenners hebben na twee weken koersen de beste benen om het ook in de derde week vol te kunnen houden en wellicht nog eenmaal een gooi naar het roze te doen?

Zoals reeds beschreven wordt de Giro d’Italia 2017 afgesloten met een individuele tijdrit op de slotdag. Deze tijdrit kent een vlak parcours en start in de Autodrome van Monza. Dit autocircuit kent een aantal lastige punten, wat deze tijdrit tot een technische slotetappe maakt. Nadat de Autodrome van Monza verlaten is rijdt men in een rechte lijn naar Milaan, waar men traditiegetrouw eindigt bij het Piazza del Duomo.