Beste sprinters Giro 2023: wie zijn de kanshebbers voor het paarse trui?

beste sprinters giro 2023

De Giro d’Italia is de eerste grote ronde van het jaar en een van de meest prestigieuze wielerwedstrijden ter wereld. De strijd om het roze staat centraal, maar er is ook een spannende nevencompetitie om het paarse trui, de puntentrui voor de beste sprinter. Wie zijn de favorieten voor deze trui en wie zijn de uitdagers? In dit artikel geven we je een overzicht van de beste sprinters in de Giro van 2023.

Hoe werkt het puntenklassement in de Giro?

Het puntenklassement in de Giro wordt bepaald door de resultaten aan de finish en bij de tussensprints in elke etappe, met uitzondering van de tijdritten. Het aantal punten dat te verdienen is, hangt af van het type etappe: vlakke ritten leveren meer punten op dan heuvel- of bergritten. De renner met de meeste punten aan het einde van de ronde wint het paarse trui.

Dit is hoeveel punten er te verdienen zijn per etappe:

Type etappeFinishTussensprint
Vlakke ritten (etappe 2, 5, 6, 10, 11, 14, 17 en 21)50, 40, 34, 28, 25, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt20, 16, 12, 9, 7, 6, 4, 3, 2 en 1 punt
Heuvelritten (etappe 3, 4, 8, 12 en 18)25, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt10, 6, 3, 2 en 1 punt
Bergritten (etappe 7 ,13 ,15 , 16 en 19)15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt8, 4 en 1 punt
Tijdritten (etappe 1 ,9 en 20 )15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 puntGeen
Puntenverdeling Giro

Wie zijn de favorieten voor het paarse trui?

De favorieten voor het paarse trui zijn de renners die het meest consistent kunnen sprinten in de vlakke ritten en die ook kunnen overleven in de heuvel- of bergritten. Dit zijn onze top vijf favorieten:

 • Mads Pedersen (Trek-Segafredo): De Deense kampioen is een van de beste sprinters ter wereld en heeft al veel ervaring in grote rondes. Hij won vorig jaar twee etappes in de Giro en werd tweede in het puntenklassement achter Peter Sagan. Hij kan ook goed overweg met kasseien en heuvels en heeft een sterke ploeg om hem te ondersteunen.
 • Fernando Gaviria (Movistar Team): De Colombiaanse sprinter is terug bij Movistar na een teleurstellend avontuur bij UAE Team Emirates. Hij hoopt zijn oude vorm te hervinden en weer te schitteren in de Giro. Hij won al zeven etappes in deze ronde en droeg ook al het roze trui. Hij is snel en explosief en heeft een goede lead-out met Max Kanter.
 • Pascal Ackermann (UAE Team Emirates): De Duitse sprinter maakte de overstap naar UAE Team Emirates na jaren BORA-Hansgrohe. Kan hij voor enkele ritzeges zorgen?
 • Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck): De Australische sprinter is een van de revelaties van het seizoen en heeft al drie overwinningen op zijn naam staan. Hij is de kopman van Alpecin-Deceuninck voor de sprints en kan rekenen op een sterke lead-out met Ramon Sinkeldam en Stefano Oldani. Hij is ook een goede tijdrijder en kan zich handhaven in de heuvels.
 • Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team): De Britse sprintlegende is bezig aan zijn laatste seizoen als prof en wil nog een keer schitteren in de Giro. Hij won al vijftien etappes in deze ronde en droeg ook al het roze trui. Hij heeft een nieuwe ploeg gevonden bij Astana Qazaqstan Team en heeft een goede sprinttrein met Christian Scaroni en Samuele Battistella. Hij is nog steeds snel en gemotiveerd, maar kan hij ook de bergen overleven?
 • Davide Ballerini (Soudal – Quick Step): De Italiaanse kampioen is een veelzijdige renner die zowel kan sprinten als klimmen. Hij won dit jaar al de Omloop Het Nieuwsblad en twee etappes in de Tour de la Provence. Hij is de renner bij Soudal – Quick Step voor de sprints. Hij kan ook punten pakken in de heuvel- of bergritten.

Wie zijn de uitdagers voor het paarse trui?

Naast de favorieten zijn er ook nog andere sprinters die kans maken op het paarse trui of die voor etappezeges kunnen gaan. Dit zijn onze top vijf uitdagers:

 • Alberto Dainese (Team DSM): De Italiaanse sprinter is een van de snelste mannen in het peloton en heeft al twee etappes gewonnen in de Tour Down Under dit jaar. Hij is de kopman van Team DSM voor de sprints en heeft een goede lead-out met Marius Mayrhofer en Niklas Märkl. Hij moet wel oppassen voor valpartijen, want hij kwam al twee keer ten val dit seizoen.
 • Jonathan Milan (Bahrain – Victorious): De Italiaanse tijdritkampioen is ook een goede sprinter en heeft al twee etappes gewonnen in de Tirreno-Adriatico dit jaar. Hij is de kopman van Bahrain – Victorious voor de sprints en heeft een goede lead-out met Andrea Pasqualon en Damiano Caruso. Hij kan ook punten pakken in de tijdritten of in ontsnappingen.
 • Filippo Fiorelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè): De Italiaanse sprinter is een van de revelaties van het seizoen en heeft al drie overwinningen op zijn naam staan. Hij is de kopman van Green Project-Bardiani CSF-Faizanè voor de sprints en heeft een goede lead-out met Henok Mulubrhan en Davide Gabburo. Hij is ook een goede klimmer en kan punten pakken in de heuvel- of bergritten.
 • Nicolas Dalla Valle (Team Corratec – Selle Italia): De Italiaanse sprinter is een van de verrassingen van het seizoen en heeft al twee etappes gewonnen in de Tour of the Alps dit jaar. Hij is de kopman van Team Corratec – Selle Italia voor de sprints en heeft een goede lead-out met German Nicolás Tivani en Attilio Viviani. Hij is ook een goede tijdrijder en kan punten pakken in de tijdritten of in ontsnappingen.
 • Magnus Cort (EF Education-EasyPost): De Deense sprinter is een veelzijdige renner die zowel kan sprinten als klimmen. Hij won al twee etappes in de Vuelta a España vorig jaar en werd tweede in Gent-Wevelgem dit jaar. Hij is de kopman van EF Education-EasyPost voor de sprints en heeft een goede lead-out met Odd Christian Eiking en Rigoberto Urán. Hij kan ook punten pakken in de heuvel- of bergritten.

Veelgestelde vragen

Wie is de beste sprinter in de Giro van 2023?

Dat is moeilijk te zeggen, want er zijn veel factoren die meespelen, zoals vorm, pech, tactiek en parcours. Op papier lijkt Mads Pedersen de beste sprinter te zijn, maar hij zal moeten afrekenen met sterke concurrenten als Fernando Gaviria, Pascal Ackermann, Kaden Groves en Mark Cavendish.

Hoeveel etappes zijn er voor de sprinters in de Giro van 2023?

Volgens de organisatie zijn er acht vlakke ritten waar de sprinters kunnen strijden om de zege. Dit zijn etappe 2, 5, 6, 10, 11, 14, 17 en 21. Maar ook in sommige heuvel- of bergritten kunnen de sprinters meedoen als ze de klimmen overleven of als er een ontsnapping standhoudt.

Wie zijn de beste lead-outs voor de sprinters in de Giro van 2023?

Een goede lead-out is essentieel voor een sprinter om in een goede positie te komen voor de eindsprint. Sommige ploegen hebben een sterke sprinttrein om hun kopman te ondersteunen, zoals Movistar Team met Max Kanter voor Fernando Gaviria, Alpecin-Deceuninck met Ramon Sinkeldam voor Kaden Groves en Astana Qazaqstan Team met Christian Scaroni voor Mark Cavendish. Andere ploegen hebben minder sterke of ervaren lead-outs, zoals Team DSM met Marius Mayrhofer voor Alberto Dainese of Bahrain – Victorious met Andrea Pasqualon voor Jonathan Milan.

Wie zijn de beste klimmende sprinters in de Giro van 2023?

Sommige sprinters kunnen ook goed klimmen en kunnen daardoor punten pakken in de heuvel- of bergritten. Dit zijn bijvoorbeeld Davide Ballerini, Magnus Cort, Filippo Fiorelli en Michael Matthews. Zij kunnen ook profiteren van het feit dat sommige pure sprinters afhaken of opgeven in de zware ritten.