samenvatting rit 2 giro 2023

Milan triomfeert in eerste sprint Giro, Evenepoel ontsnapt aan valpartij

Jonathan Milan heeft de eerste massasprint in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Italiaanse baanwielrenner van Bahrain Victorious was in de tweede etappe over 204 kilometer van Teramo naar San Salvo de snelste van een uitgedund peloton. Hij klopte onze landgenoot David Dekker (Team Arkéa Samsic) en Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) met ruime voorsprong.

Valpartij net voor boog 3 km

valpartij etappe 2 giro 2023
foto van Sporza

De sprint werd ontsierd door een valpartij kort voor de boog van de laatste drie kilometer. Een renner van Ineos Grenadiers raakte het achterwiel van een voorganger en ging onderuit, waardoor een groot deel van het peloton werd opgehouden. Onder de slachtoffers waren onder meer titelverdediger Tao Geoghegan Hart en Aleksandr Vlasov, die beiden 11 seconden verloren op de andere favorieten.

Remco Evenepoel behoorde tot de gelukkigen die de valpartij wisten te ontwijken. De Belgische kopman van Soudal-Quick Step zat attent vooraan en kon zo zijn rentree in het peloton na negen maanden blessureleed zonder kleerscheuren doorkomen. Hij finishte als 15e in dezelfde tijd als Milan.

Jonathan Milan, het spurterstalent

De ritzege was een mooie beloning voor Milan, die vorig jaar al indruk maakte met zijn sprintkwaliteiten. De 23-jarige Italiaan won vorig jaar onder meer een etappe in de BinckBank Tour en werd tweede in Gent-Wevelgem. Dit jaar maakte hij zijn debuut in een grote ronde en liet hij meteen zien dat hij zich kan meten met de beste sprinters.

“Ik ben heel blij met deze overwinning. Het is een droom die uitkomt om een rit te winnen in de Giro”, zei Milan na afloop. “Ik wil mijn ploeg bedanken voor het vertrouwen en het werk dat ze voor mij hebben gedaan. Ik had een perfecte lead-out en ik kon het afmaken. Dit is een geweldig gevoel.”

De roze trui blijft in handen van Remco Evenepoel, die gisteren de openingstijdrit won. De Belgische wereldkampioen kwam vandaag als 15e over de streep en behoudt zijn voorsprong van 21 seconden op de tweede in het klassement (Ganna).

Morgen wacht de renners opnieuw een sprintersetappe van 210 kilometer van Vasto naar Melfi. De finale is lastig met twee klimmetjes in de laatste 30 kilometer en een oplopende aankomst. Een kans voor de punchers om zich te laten zien.

Top 10 van de dag

 naamploegresultaat
1Jonathan MilanTBV4:55:11
2David DekkerARK+0
3Kaden GrovesADC+0
4Arne MaritICW+0
5Marius MayrhoferDSM+0
6Pascal AckermannUAD+0
7Fernando GaviriaMOV+0
8Niccolò BonifazioICW+0
9Jake StewartGFC+0
10Michael MatthewsJAY+0