samenvatting rit 4 giro 2023

Paret-Peintre sprint sneller dan Leknessund en wint de 4e rit in de Giro

samenvatting rit 4 giro 2023

De vierde etappe van de Giro 2023 was een rit voor de klimmers. Met drie cols van tweede categorie op het menu, was het een dag om naar uit te kijken. Een groep van zeven renners koos voor de aanval en kreeg een ruime voorsprong op het peloton. In de finale bleven twee vluchters over: Aurélien Paret-Peintre en Andreas Leknessund. De Fransman was de snelste in de sprint en pakte de ritzege. Leknessund kreeg een mooie troostprijs en neemt de roze trui over van Remco Evenepoel.

Een snelle start

De vierde etappe van deze Giro beloofde met 3 cols van 2e categorie voor vuurwerk te zorgen. En die beloftes werden meer dan ingelost. Het peloton haalde zijn hart op bij het zien van de Italiaanse bergen en reedt de eerste koersuren dan ook als een wildeman rond.

Het duurde lang voordat er een ontsnapping tot stand kwam. Verschillende renners probeerden weg te springen, maar werden telkens teruggehaald door het jagende peloton. De eerste 2 uur lag het gemiddelde van het peleton op 44km/u. Toen het peleton trager begon te rijden, reden enkele renners succesvol weg.

Een slimme zet

De zeven vluchters werkten goed samen en bouwden hun voorsprong gestaag uit. Op de eerste col van de dag, de Passo Lanciano, hadden ze al meer dan tien minuten voorsprong op het peloton. Daar nam Soudal-Quick Step het heft in handen om het tempo te bepalen. De ploeg van Remco Evenepoel had echter geen zin om de roze trui te verdedigen en liet de vluchters begaan.

Dat was een slimme zet, want met Leknessund had Evenepoel iemand om de roze trui aan over te dragen. De Noor stond op slechts 1:13 minuut van de Belg in het klassement en had dus genoeg marge om virtueel leider te worden. Bovendien is Leknessund geen bedreiging voor Evenepoel op lange termijn, want hij is vooral een tijdrijder en geen klimmer.

Een spannende strijd

Op de tweede col van de dag, de Passo San Leonardo, begon het spel tussen de vluchters. Skujins plaatste een versnelling en kreeg Leknessund en Paret-Peintre mee. De andere vier moesten passen en zagen hun kansen op de ritzege slinken. Skujins probeerde nog een keer weg te rijden, maar werd teruggepakt door zijn twee medevluchters.

Op de slotklim, de Monte Amaro, bleken Leknessund en Paret-Peintre snel de sterkste. Die laatste leek zelfs even te breken, maar nestelde zich op karakter terug in het spoor van de Noor. In de sprint verdeelden de twee uiteindelijk de prijzen. Paret-Peintre boekte de mooiste overwinning uit zijn carrière en Leknessund is de tweede Noor ooit die de roze trui mag aantrekken.

Een rustige dag

In het peloton bleven de wapens de hele dag op zak. Remco Evenepoel werd op de slotklim nooit onder vuur genomen en bolde uiteindelijk samen met de andere klassementsmannen binnen op de top. Hij verloor geen tijd op zijn concurrenten en behield zijn tweede plaats in het algemeen klassement. Hij feliciteerde Leknessund met zijn roze trui en toonde zich tevreden met zijn eigen prestatie.

De uitslag van rit 4

 naamploegresultaat
1Aurélien Paret-PeintreACT4:16:04
2Andreas LeknessundDSM+2
3Toms SkujinšTFS+57
4Vincenzo AlbaneseEOK+57
5Nicola ConciADC+1:02
6Amanuel GehbreigzabhierTFS+1:07
7Koen BouwmanTJV+2:01
8Damiano CarusoTBV+2:01
9Eddie DunbarJAY+2:01
10Aleksandr VlasovBOH+2:01

De vierde etappe van de Giro 2023 was een dag vol actie. Een dag waarop twee jonge renners hun droom waarmaakten en een dag waarop de favorieten elkaar respecteerden. Morgen wacht er een heuvelachtige rit, waar de sprinters en punchers hun kans zullen krijgen. Maar daarna volgen er nog veel meer bergen, waar de strijd om de roze trui zal losbarsten. De Giro is nog lang niet gedaan. Het wordt een spannende en spectaculaire ronde. Mis het niet!