Groves wint na chaotische aanloop naar de meet, Evenepoel valt 2 keer tijdens 5e rit Giro D’Italia

samenvatting rit 5 giro 2023

Evenepoel gaat twee keer onderuit

De regen heeft een bepalende rol gespeeld in de 5e rit van de Ronde van Italië. Remco Evenepoel kwam twee keer ten val, zowel vroeg als laat in de etappe. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) was de snelste in de sprint, waarin ook Mark Cavendish nog eens over het asfalt schoof.

Het was een dag om snel te vergeten voor Remco Evenepoel. De wereldkampioen ging al na 25 kilometer onderuit door een loslopende hond en liep daarbij schaafwonden op aan zijn rechterkant. Evenepoel kon zijn weg vervolgen, maar leek niet meer op zijn gemak in het peloton.

In de slotfase ging het opnieuw mis voor de Belg. Op 10 kilometer van de finish gleed hij weg in een bocht en belandde hij in de berm. Evenepoel was zichtbaar gefrustreerd, maar krabbelde telkens terug recht. Hij kon nog aansluiten bij het peloton en verloor geen tijd in het klassement.

Evenepoel op de grond na zijn eerste val

Groves wint de sprint

De sprinters hadden zich intussen opgemaakt voor een massaspurt in Cattolica. Maar ook daar ging het niet zonder slag of stoot. In de laatste kilometer ging Mark Cavendish hard tegen de grond na een aanraking met een andere renner. De Brit schoof over de meet, bleef even liggen en kwam dan recht. De schade leek mee te vallen.

Vooraan trok Kaden Groves de sprint aan van ver en hield hij stand tot op de streep. De Australiër van Alpecin-Deceuninck boekte zo zijn eerste ritzege in een grote ronde. Hij klopte Jonathan Milan (Bahrain-Victorious) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo) met een wieltje verschil. De nieuwe stand in het sprintklassement ziet eruit als volgt.

Reacties van de hoofdrolspelers

Groves was dolblij met zijn overwinning. “Dit is een droom die uitkomt. Ik heb hier zo hard voor gewerkt. Ik wil mijn ploeg bedanken voor het vertrouwen en de steun. Dit is voor hen”, zei hij na afloop.

Evenepoel was minder tevreden met zijn dag. “Het was een zware rit, met veel regen en veel stress. Ik ben twee keer gevallen, maar gelukkig heb ik niets gebroken. Ik hoop dat ik morgen beter ben”, vertelde hij aan de pers.

Uitslag 5e rit Giro D’Italia

 naamploegresultaat
1Kaden GrovesADC4:30:19
2Jonathan MilanTBV+0
3Mads PedersenTFS+0
4Alberto DaineseDSM+0
5Mark CavendishAST+0
6Nicolas Dalla ValleCOR+0
7Mirco MaestriEOK+0
8Filippo FiorelliGBF+0
9Andrea VendrameACT+0
10Michael MatthewsJAY+0