Voorbeschouwing rit 2 Giro d’Italia 2023: Teramo – San Salvo

voorbeschouwing rit 2 giro 2023

Na de openingstijdrit langs de Adriatische kust, waar Remco Evenepoel de eerste roze trui veroverde, staat er op zondag 7 mei een vlakke etappe op het programma. De renners vertrekken vanuit Teramo en rijden 201 kilometer naar San Salvo, een badplaats in de regio Molise. Onderweg moeten ze slechts één gecategoriseerde beklimming overwinnen, de Monte Pallano op 40 kilometer van de finish. Wie kan hier zijn eerste ritzege pakken?

Het parcours

voorbeschouwing etappe 2 giro 2023

De tweede etappe van de Giro d’Italia 2023 begint in Teramo, een stad met een rijke geschiedenis en cultuur. De renners verlaten al snel de vlakte en gaan de heuvels in, waar ze na 40 kilometer de tussensprint passeren in Montorio al Vomano. Daarna volgt er een lange strook door het binnenland, waar de renners af en toe een kort knikje moeten overbruggen.

De route omvat enkele lichte beklimmingen (Bellante, Controguerra en Colonnella) en volgt dan de Statale Adriatica tot in Silvi Paese, met KOM-punten op de top van een 4 km lange klim.

De renners dalen af naar het stadje Tornareccio, waar ze na 190 kilometer nog een tussensprint passeren. Daarna volgt er een vlakke finale naar San Salvo, waar de finishlijn getrokken is op een brede boulevard langs de zee.

De favorieten

De tweede etappe van de Giro d’Italia 2023 is een rit die op het lijf geschreven is van de sprinters. Het parcours is grotendeels vlak en de enige klim van de dag is niet zwaar genoeg om hen te lossen. Bovendien is de afdaling breed en veilig en is de laatste kilometer rechttoe rechtaan. De sprintersploegen zullen er alles aan doen om een massasprint te forceren en hun kopmannen in stelling te brengen.

De grote vraag is wie de snelste sprinter van het peloton is. Er zijn verschillende kandidaten die aanspraak kunnen maken op de ritzege. Een van hen is Mads Pedersen, die rit 1 van de Giro een goede prestatie neerzette en ook dit jaar weer in topvorm lijkt te zijn. Hij kan rekenen op een sterke lead-out van zijn ploeg Trek-Segafredo.

Een andere kanshebber is Fernando Gaviria, die in 2017 vier ritten won in de Giro en ook dit jaar weer zijn snelle benen heeft laten zien. Hij heeft met Max Kanter een uitstekende piloot bij zich, die hem perfect kan afzetten in de sprint.

Een derde favoriet is Pascal Ackermann, die na zijn schorsing terugkeert in het peloton met veel ambitie. Hij heeft bewezen dat hij een van de snelste sprinters ter wereld is en hij kan rekenen op een sterke ploeg Jumbo-Visma, die hem goed kan beschermen en positioneren.

Andere sprinters die kunnen meedoen voor de ritzege zijn: Kaden Groves,  Mark CavendishDavide BalleriniAlberto DaineseJonathan Milan, Matthews  en meer.

De voorspelling

Wij kiezen voor de eerste optie en voorspellen dat Mads Pedersen de snelste zal zijn in San Salvo en zijn eerste ritzege zal pakken. Hij heeft dit jaar al laten zien dat hij in een goede vorm is en hij heeft een sterke ploeg om hem heen. Bovendien is de sprint in San Salvo op zijn maat gemaakt: vlak, recht en breed. Hij zal de concurrentie achter zich laten en de bloemen in ontvangst nemen.

De stand

Na de tweede etappe zal er waarschijnlijk weinig veranderen in het algemeen klassement. Filippo Ganna, die de openingstijdrit won, zal zijn roze trui behouden en zijn voorsprong op zijn naaste belagers consolideren. De andere klassementsrenners zullen geen tijd verliezen en zich sparen voor de komende bergetappes. De strijd om de andere truien zal wel spannender worden. De paarse trui zal tussen volgende renners gaan.

Live volgen etappe 2

Volg de tweede rit van de Giro 2023 via deze link. We zorgen voor live tekstupdates, livestream opties en meer!

Wat volgt

De derde etappe van de Giro d’Italia 2023 brengt de renners van Vasto naar Melfi, een rit van 216 kilometer door het zuiden van Italië. Het is een heuvelachtige etappe, met drie gecategoriseerde beklimmingen en een aankomst op een licht hellende weg. Het is een etappe die kansen biedt voor de aanvallers, maar ook voor de punchers die een snelle aankomst kunnen overleven. Wie zal hier toeslaan?

Wie won de 1e etappe in de Giro D’Italia 2023?

De openingsetappe van de Giro 2023 was een korte tijdrit van 19,6km. Deze rit werd gewonnen door Remco Evenepoel en hij is meteen ook de houder van de roze trui.

Hoe laat begint en eindigt de etappe?

De etappe begint om 12:15 uur en eindigt naar verwachting rond 17:15 uur.