Healy heerst na prachtige solo, Evenepoel ziet voorsprong slinken

In een indrukwekkende vertoning heeft Primoz Roglic van Team Jumbo-Visma een kwetsbare Remco Evenepoel van Team Soudal-Quick Step op de pijnbank gelegd tijdens de muurtjesrit in de Giro d’Italia. Samen met kopmannen Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas van Team Ineos wist de Sloveen 14 seconden te sprokkelen op de wereldkampioen. De ritzege ging naar Ben Healy na een opmerkelijke solo van maar liefst 50 kilometer.

Ben Healy overheerst, Evenepoel moet Roglic laten gaan. De laatste etappe van de eerste week van de Giro beloofde een uitdagende rit te worden voor vluchters en punchers. Veel renners waren geïnspireerd en hadden zin in een avontuurlijke dag. Het eerste uur van de etappe stond volledig in het teken van ontsnappingspogingen. Niemand wilde de kans missen, wat resulteerde in een langdurige strijd.

Pas na 75 kilometer liet het peloton de teugels vieren. Een kopgroep van 13 renners, met onder andere Healy en Barguil, kreeg de zegen om weg te rijden.

Na een korte periode van rust van ongeveer 100 kilometer kregen de renners een uitdagende finale voorgeschoteld. Met een lokaal parcours met meerdere beklimmingen, deed deze etappe sterk denken aan een typische “Muri-rit” in de Tirreno-Adriatico.

Al op de eerste beklimming, 50 kilometer voor de finish, ging Ben Healy ervandoor. De Ier reed simpelweg weg bij zijn medevluchters en bouwde al snel een comfortabele voorsprong op.

Healy keek niet meer achterom. Het werd een ware triomftocht. Zijn medevluchters werden achtergelaten en kregen uiteindelijk een achterstand van twee minuten. Gee en Zana maakten het podium compleet.

Evenepoel krijgt een tikje. Het leek er lange tijd op dat de klassementsrenners zich vandaag ook wilden sparen, maar op de laatste beklimming nam de nervositeit toe.

Bora-Hansgrohe was de eerste ploeg die het tempo opschroefde. Kämna kreeg al snel het gezelschap van Roglic. De Sloveen maakte een gretige indruk en verhoogde het tempo.

Remco Evenepoel had geen direct antwoord op deze versnelling. De Belg zocht naar zijn eigen ritme en kwam enkele keren dichtbij Roglic.

Op de steilste stukken werd het verschil echter groter en zag Evenepoel ook hoe schaduwfavorieten Hart en Thomas hem voorbijreden.

De drie renners werkten samen tot aan de finish. Evenepoel moest zich met een groepje, bestaande uit Almeida en Caruso, inspannen om de schade te beperken.

PositieRennerPloegTijd
1Ben HealyEFE4:44:24
2Derek GeeIPT+1:49
3Filippo ZanaJAY+1:49
4Warren BarguilARK+1:49
5Carlos VeronaMOV+2:12
6Mattia BaisEOK+2:37
7Toms SkujinšTFS+3:51
8Alessandro TonelliGBF+3:56
9Oscar RiesebeekADC+4:00
10Tao Geoghegan HartIGD+4:34