Pascal Ackermann triomfeert in spannende sprint tijdens de Giro; Cavendish en Milan net tekort

De elfde etappe van de Giro d’Italia werd opnieuw gekenmerkt door dramatische gebeurtenissen. Acht renners, waaronder vier van Soudal – Quick-Step, waren afwezig bij de start als gevolg van ziekte of Covid-gerelateerde redenen. Daarnaast vond er meer dan zestig kilometer voor de finish een ongelukkige valpartij plaats. Tao Geoghegan Hart, die op de derde plaats stond in het algemeen klassement, moest de Giro verlaten vanwege een vermoedelijke beenbreuk. De zege in Tortona ging uiteindelijk nipt naar de Duitse renner Pascal Ackermann, waarmee hij zijn eerste overwinning van het seizoen behaalde voor Team UAE Emirates.

De etappe verliep volgens het gebruikelijke patroon. Laurenz Rex was de eerste aanvaller van de dag. Enige tijd later voegden vijf medevluchters zich bij hem: Champion, Sevilla, Magli, Konychev en Stojnic. Samen wisten zij een voorsprong van maximaal vier minuten op te bouwen.

De sprintploegen namen geen enkel risico en wilden deze kans op een massasprint niet laten liggen. Movistar zette in op Gaviria, Trek-Segafredo op Pedersen en Astana op Cavendish, terwijl Alpecin-Deceuninck een afwachtende houding aannam, vooral omdat Kaden Groves niet in topvorm leek te zijn.

Dit was ook opgemerkt door de renners van Michael Matthews. Jayco-AlUla zette flink druk tijdens de beklimming van de Passo della Castagnola, een klim van vierde categorie. Groves moest lossen, maar Cavendish en Milan wisten weer terug te keren. Uiteindelijk resulteerde dit in een spannende massasprint in de straten van Tortona. Het werd een zenuwslopende ontknoping waarbij Pascal Ackermann met een kleine voorsprong zegevierde, gevolgd door Jonathan Milan, Mark Cavendish en de Deense favoriet Mads Pedersen.