Top 10 beste tijdrijders in de Giro d’Italia 2023

De Giro d’Italia 2023 gaat zaterdag van start met de eerste van drie tijdritten. Alle wielerliefhebbers kijken enorm uit naar de start van de eerste grote ronde van dit seizoen. Een van de meest opwindende aspecten van de Giro is de tijdrit, waarbij de renners individueel de race tegen de klok aangaan. Dit jaar belooft een spannende strijd te worden tussen de beste tijdrijders ter wereld. In dit artikel bekijken we wie de beste tijdrijders zijn die deelnemen in de Giro 2023.

Inleiding

De tijdrit is een van de meest technische onderdelen van de wielersport, waarbij de renners individueel tegen de klok racen. De beste tijdrijders proberen er hun ritzege mee te nemen, maar voor de meeste ronderenners is dit het onderdeel waarbij ze zo weinig mogelijk tijd willen verliezen. Het is dan ook cruciaal voor de renners om te weten wie hun tegenstanders zijn en hoe zij presteren op dit onderdeel. In dit artikel zullen we de beste tijdrijders in de Giro 2023 bespreken.

1. Primoz Roglic

Primoz Roglic is een Sloveense renner die momenteel voor Team Jumbo-Visma rijdt. Hij staat bekend als een van de beste tijdrijders ter wereld en heeft dit jaar al indrukwekkende prestaties neergezet. Zo won hij onder andere reeds tijdritten in de Vuelta, de Ronde van het Baskenland en in de Ronde van Romandië. Roglic zal ongetwijfeld een van de favorieten zijn voor de tijdrit in de Giro 2023.

2. Filippo Ganna

Filippo Ganna is een Italiaanse renner die momenteel voor Team Ineos Grenadiers rijdt. Hij staat bekend als een van de beste tijdrijders ter wereld en heeft een indrukwekkend palmares. Zo won hij de tijdrit in de Giro 2021 en de tijdrit op het WK wielrennen 2020. Ganna zal ongetwijfeld een van de grootste concurrenten zijn van Roglic tijdens de tijdrit in de Giro 2023.

3. Remco Evenepoel

Remco Evenepoel is een jonge Belgische renner die momenteel voor Soudal – Quick-Step uitkomt. Hij staat bekend als een van de grootste talenten in de wielersport en heeft al indrukwekkende prestaties neergezet op de tijdritfiets. Dit jaar heeft de huidige wereldkampioen nog geen individuele tijdrit gereden. De ploegentijdrit in de UAE tour heeft hij wel op zijn palmares gezet. Vorig jaar heeft Remco een tijdrit in de Vuelta a Espana gewonnen en werd hij derde op het wereldkampioenschap tijdrijden. Evenepoel zal zeker en vast een geduchte tegenstander zijn voor Roglic en Ganna tijdens de tijdritten in de Giro 2023.

4. Rohan Dennis

Rohan Dennis is een Australische renner die momenteel voor Team Jumbo-Visma rijdt. Hij is tweevoudig wereldkampioen tijdrijden en heeft al meerdere grote rittenkoersen op zijn naam geschreven. De Australier is dit jaar aan zijn laatste seizoen bezig en zal zich zeker nog willen tonen. Eind februari werd hij nog tweede in een tijdrit in O Gran Camino na Jonas Vingegaard en in de eerste worldtourrace van het jaar heeft hij de tweede etappe gewonnen. De vraag is of zijn voet nog een laatste keer naast die van de groten op dit moment kan zetten zoals Ganna en Evenepoel.

5. Geraint Thomas

Geraint Thomas is een Welshman en momenteel een belangrijke renner voor Team INEOS Grenadiers. Hij staat bekend om zijn sterke tijdritvaardigheden en heeft al verschillende grote rittenkoersen gewonnen zoals de Ronde van Frankrijk in 2018. Echter is Geraint Thomas niet meteen aan zijn beste seizoen bezig. Op basis van zijn recente resultaten zouden we hem dus niet bij de favorieten zetten, maar met de Welshman weet je nooit.

6. Thymen Arensman


Thymen Arensman is een jonge Nederlandse renner die de laatste jaren indruk heeft gemaakt in het professionele wielercircuit. Als nummer 6 op onze lijst van beste tijdrijders in de Giro 2023, heeft Thymen bewezen dat hij een sterke tijdrit kan rijden en dat hij een belangrijke rol kan spelen tijdens de tijdritten. Met zijn talent en doorzettingsvermogen zal Thymen ongetwijfeld blijven groeien en zichzelf bewijzen als een van de meest veelbelovende renners van zijn generatie. We kijken uit naar zijn prestaties tijdens de Giro 2023.

7. Edoardo Affini

Edoardo Affini is een Italiaanse renner die momenteel voor Team Jumbo-Visma rijdt. Hij heeft al enkele jaren ervaring als tijdrijder en heeft al indrukwekkende prestaties neergezet. Zo won hij de tijdrit in de Ronde van België en de tijdrit in de Ronde van Italië als belofte. Affini zal zeker een rol spelen tijdens de tijdrit in de Giro 2023 en kan misschien zelfs voor een verrassing zorgen.

8. Lennard Kamna

Lennard Kamna is een Duitse kampioen tijdrijden. Met zijn krachtige stijl en indrukwekkende uithoudingsvermogen heeft Kamna bewezen dat hij een sterke tijdrit kan rijden en dat hij een gevaarlijke concurrent is voor andere renners in deze etappe. Dit seizoen heeft Kamna al bewezen dat gij in vorm is. Hij werd tweede in de individuele tijdrit van de Tirreno – Adriatico na ene Filippo Ganna en recent won hij een etappe in de ronde van de Alpen. Vorig jaar won hij nog rit 4 in de Giro d’Italia. We zijn benieuwd naar zijn prestaties tijdens de Giro 2023, Lennard Kamna is zeker een naam voor de top 5 in de giro tijdritten.

9. Damiano Caruso

Damiano Caruso is een Italiaanse renner die bekend staat om zijn sterke prestaties in het klimwerk. Hoewel hij niet bekend staat als een tijdrijder, heeft hij in het verleden bewezen dat hij in staat is om goede prestaties te leveren tijdens tijdritten. Caruso zal deelnemen aan de Giro 2023 en zal ongetwijfeld proberen om zijn sterke punten te benutten tijdens zowel de klimtijdritten als de klimetappes. Hij zal echter ook moeten presteren tijdens de tijdrit, om een goede uitgangspositie te behouden in het algemeen klassement. Onlangs reed Caruso zichzelf naar een zesde plaats in de tijdrit van de ronde van romandie. Met zijn ervaring zal Damiano Caruso zeker een belangrijke rol spelen tijdens de Giro 2023.

10. Stefan Küng

Stefan Küng is een Zwitserse renner die momenteel voor Groupama-FDJ rijdt. Hij is vooral bekend om zijn sterke tijdritvaardigheden en zijn prestaties in de voorjaarsklassiekers. Zo reed hij zich naar een vijfde plek in Parijs – Roubaix dit jaar. In de Ronde van Algarve heeft hij dit jaar de individuele tijdrit op zijn naam geschreven. Küng moet je bij elke tijdrit bij de favorieten zetten.